Новородени бебета

Кога се затваря фонтанелата при бебетата?

Вашето новородено бебе вече е у дома. В напрежението на първите дни с отглеждането на бебчо идват и първите страхове относно неговото здраве. Кога ще се затворят фонтанелите на новороденото бебе.

Фонтанелата е меко пространство между костите на черепа на бебето и служи за позволяване на растежа и развитието на мозъка. Обикновено, има две фонтанели – предна (антериорна) и задна (постериорна).

Предната фонтанела е по-голяма и по-очевидна от задната и обикновено се затваря постепенно през първите години на живот на бебето. В повечето случаи, предната фонтанела се затваря около възрастта от 9 до 18 месеца.

Задната фонтанела обикновено е по-малка и затваря по-бързо. Тя може да се затвори напълно в рамките на първите няколко седмици или месеци след раждането.

Важно е да отбележим, че времето на затваряне на фонтанелите може да варира от бебе на бебе и не трябва да се използва като единствен показател за нормалното развитие на детето. Ако имате въпроси или съмнения относно развитието на фонтанелите при вашия бебе, винаги се консултирайте с педиатър или друг медицински специалист.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *